Ostatnie kilka miesięcy było pełne wahań, rozterek, decyzji do podjęcia i dysonansów podecyzyjnych, związanych z budową i urządzaniem domku. Za to finał jest tak przyjemnie satysfakcjonujący, w końcu mogę cieszyć się dużą kuchnią i okrągłym stołem, przy którym wraz z Moim Panem Marudą gościmy naszych bliskich, przyjaciół i znajomych.
A do przekąszania polecają się focaccie z rozmarynem i oliwkami! ;-)
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
Z podanych składników wyjdą dwie duże focaccie.
1 kg mąki pszennej
500 ml letniej wody
30g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
30 g melasy buraczanej lub cukru trzcinowego
15 g soli
4 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn i oliwki do posypania
kilka łyżek białego wina
Wodę wlewamy do dużej miski, dodajemy drożdże oraz melasę, mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży świeżych, lub dokładnego wymieszania w przypadku suszonych. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę, mieszamy i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się jednolite.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W połowie wyrastania warto ciasto odgazować, czyli wbić w nie pięść i krótko zagnieść.
Po upływie czasu wyrastania dzielimy ciasto na dwie części, które następnie rozciągamy i formujemy na dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Uformowane smarujemy winem i posypujemy oliwkami i rozmarynem. Odstawiamy po przykryciem na kolejne 30 minut, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna-górna przez około 25 minut.
Prześlij komentarz