Czuję jakby śniegowa, gruba i mięciutka pierzynka otulała nie tylko wszystko wokół ale i mnie od środka. Jest pięknie, zimowo, bajkowo, siedzę w ciepłym domku, odpoczywam popijając ciepłą herbatkę i czuję jakbym taką samą grubą, ciepłą i mięciutką pierzynką miłości otulała moich bliskich. Kocham!
Drożdżówki z jabłkami i orzechami
1 dojrzały banan
20 g cukru trzcinowego
100 ciepłego mleka roślinnego
20g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
3-4 łyżki oleju
kilka łyżek dżemu śliwkowego
2-3 nieduże jabłuszka
duża garść orzechów włoskich
Banana rozgniatamy w misce, dodajemy cukier, drożdże oraz mleko, mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz olej i zagniatamy gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny. W połowie wyrastania odgazowujemy ciasto wbijając w nie pięść i krótko wyrabiając.
W międzyczasie obieramy i drobno kroimy jabłuszka oraz orzechy.
Po wyrastaniu rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o dłuższym boku około 40 cm i krótszym 20cm.
Smarujemy ciasto dżemem (zostawiając puste około 2 cm dolnej krawędzi dłuższego boku), posypujemy równomiernie jabłkami i orzechami a następnie zwijamy w rulon/roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy w poprzek na kilka równych kawałków. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, przykrywając folią i ściereczką.
Drożdżówki można upiec od razu, albo schować do lodówki (przykryte folią)i upiec drugiego dnia na śniadanie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w opcji grzałka dolna-górna, przez około 30 minut, do zbrązowienia ciasta.
Prześlij komentarz