0




 Wspominając ferie w sztormowej i ziiimneej lutowej Italii od razu przychodzą mi na myśl tamtejsze kulinarne wspaniałości i codzienne radości. Pumpki pożerały lody i przeróżne ciasteczka, Pan Maruda vel Idealny zachwycał się pasticciotto leccese, ja natomiast pyszną decaffeinato z napojem sojowym,  Italia...

Żeby to odtworzyć ponownie sięgnęłam do wypróbowanego już nie raz przepisu na torta della nonna z książki White Plate-Słodkie, mocno odsłodziłam ciasto i budyń, zużyłam kopę jajek od mamusi i oto jest!


Torta con crema

Ciasto:
300 g mąki
20 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko + białko do posmarowania ciasta po wierzchu
150 g miękkiego masła

Nadzienie:
500 ml mleka owsianego barista
skórka starta z cytryny bio
50 g cukru trzcinowego
50 g mąki pszennej
3 żółtka


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną do wyłożenia spodu i boków formy o średnicy 25 cm, drugą do przykrycia tarty.
Większą część rozwałkowujemy na taką wielkość aby wypełniła spód i boki formy o średnicy 25 cm i wyższych brzegach. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia na taką wielkość aby przykryło wierzch tarty o średnicy 25 cm. Tartę i ciasto na wierzch chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wierzchnią warstwę wyciągamy z lodówki kilka minut przed nakładaniem nadzienia, aby ciasto troszkę zmiękło.


W międzyczasie, w garnku zagotowujemy mleko razem ze skórką startą z cytryny. Po zagotowaniu odstawiamy.
Żółtka ubijamy z cukrem do momentu aż masa zbieleje, następnie dodajemy mąkę, ubijamy do momentu, aż mąka dobrze połączy się z masą, wlewamy powoli mleko, miksujemy. Masę stawiamy na średnim ogniu i mieszamy aby nie powstały nam w budyniu grudki. Gotujemy do momentu aż budyń zgęstnieje (około 5 min), zestawiamy garnek z ognia a następnie przykrywamy budyń folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni. Studzimy.

Na schłodzone ciasto nakładamy budyń, równo rozprowadzamy, a następnie przykrywamy wierzchnią warstwą i sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch białkiem i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. najlepiej w opcji grzałka dolna i górna. Pieczemy około 45-50 min, do momentu aż wierzch i brzegi lekko zbrązowieją.
 



Prześlij komentarz

 
Top