Na półeczkach już od jesieni stały słoiczki z gorlickimi jabłuszkami, prosząc się o szarlotkę.
W szufladce na słodycze, stały natomiast ciasteczka pełnoziarniste, których Pumpunie nie tykały.
Na blacie cały czas stoi wielki słój łuskanych orzechów włoskich.
Żeby już dłużej nie zostawiać ich w oczekiwaniu zrobiłam szybką tartę, w sam raz na niedzielny podwieczorek.
Szybka tarta jabłkowa na ciasteczkowo-orzechowym spodzie
140 g ciasteczek pełnoziarnistych owsianych, najlepiej marki gullon
garść orzechów włoskich
2 łyżki miekkiego masła
słoik startych lub uprażonych jabłek
4 ciastka
garść orzechów włoskich
W robocie kuchennym mielimy drobno ciastka z orzechami i masłem.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm.
Wkładamy do lodówki.
W robocie kuchennym blendujemy dodatkowe 4 ciastka z orzechami.
Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy na niego jabłka i równomiernie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna przez około 25 min.
Prześlij komentarz