0


 

Na półeczkach już od jesieni stały słoiczki z gorlickimi jabłuszkami, prosząc się o szarlotkę. 
W szufladce na słodycze, stały natomiast ciasteczka pełnoziarniste, których Pumpunie nie tykały.
Na blacie cały czas stoi wielki słój łuskanych orzechów włoskich.
Żeby już dłużej nie zostawiać ich w oczekiwaniu zrobiłam szybką tartę, w sam raz na niedzielny podwieczorek.
 
 
Szybka tarta jabłkowa na  ciasteczkowo-orzechowym spodzie

140 g ciasteczek pełnoziarnistych owsianych, najlepiej marki gullon
garść orzechów włoskich
2 łyżki miekkiego masła

słoik startych lub uprażonych jabłek

4 ciastka
garść orzechów włoskich

W robocie kuchennym mielimy drobno ciastka z orzechami i masłem.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm.
Wkładamy do lodówki.

W robocie kuchennym blendujemy dodatkowe 4 ciastka z orzechami.

Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy na niego jabłka i równomiernie posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna przez około 25 min.


 




Prześlij komentarz

 
Top