0


Objadam si臋 teraz chlebem z oliw膮 i pomidorami. Gdy m贸wi臋 objadam, to nie k艂ami臋, poniewa偶 ostatnio potrafi臋 dziennie zje艣膰 nawet p贸艂 chleba. Jak tak dalej p贸jdzie nied艂ugo b臋d臋 wygl膮da膰 jak Pasibrzuch.
Pieczone pomidorki wyda艂y mi si臋 idealne na klasyczn膮 tart臋 z zalew膮 z jaj i 艣mietany. By艂a pyszna!

Tarta z pieczonymi pomidorami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
5 pomidor贸w
4 jaja
300 ml 艣mietany 30%
s贸l, pieprz, papryka s艂odka, zio艂a prowansalskie
oliwa z oliwek
kilka listk贸w rukoli do podania

Pomidory parzymy wrz膮tkiem, obieramy ze sk贸rki i cztery z nich kroimy w grube plastry. Plastry uk艂adamy na brytfannie, polewamy oliw膮, posypujemy sol膮 i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 10 min. z obu stron. Wyjmujemy i odstawiamy.

Sch艂odzone ciasto sk艂adamy na p贸艂 i rozwa艂kowujemy, tak aby pokry艂o form臋 o 艣rednicy 27 cm. Przenosimy ciasto na papierze do formy, nak艂uwamy widelcem, wyk艂adamy foli膮 aluminiow膮 i obci膮偶amy fasol膮. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 10 min.

Jaja lekko ubijamy w misce trzepaczk膮, dodajemy 艣mietan臋 oraz przyprawy, mieszamy trzepaczk膮.
Ostatniego pomidora kroimy w kostk臋.

Na podpieczony sp贸d wyk艂adamy pieczone pomidory, wylewamy zalew臋 z jaj i 艣mietany, posypujemy krojonym pomidorem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez oko艂o 30 min. do momentu zarumienienia i 艣ci臋cia si臋 masy 偶贸艂tkowej. Podajemy posypan膮 listkami rukoli.

Prze艣lij komentarz

 
Top