0


Uwielbiam czarną herbatę, Earl Grey lub owocową. Piję codziennie co najmniej litr. Kiedyś miałam nawet pracować w sklepie z herbatkami, jednak wybrałam korporację, nie żałuję, ale do sklepów herbacianych mam ogromną słabość.
Bardzo chciałam zrobić budyń herbaciany, zastanawiałam się do czego by pasował, padło na brzoskwinie i wyszło świeżo, letnio, wyśmienicie.
Ciasto z Make Cooking Easier, jest pyszne, ale pierwszego dnia bardzo się kruszy.

Tarta z kremem herbacianym i musem brzoskwiniowym

Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
300 ml mleka owsianego lub zwykłego
3 żółtka
25 g mąki kukurydzianej
30 g cukru pudru
łyżeczka  herbaty czarnej z owoców egzotycznych lub Earl Gray

4 połówki brzoskwiń z puszki
łyżka żelatyny

4 świeże brzoskwinie

Do mąki i cukru dodajemy masło pokrojone w kostkę, skrapiamy łyżką wody i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy, kroimy na plastry, układamy w formie o średnicy 26 cm i łączymy palcami. Nakłuwamy ciasto widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika do 180 st.wkładamy do lodówki. Gdy piekarnik już się nagrzeje wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy folią aluminiową, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 20 min., po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze około 8-10 min. Studzimy.

250 ml mleka gotujemy razem z łyżką herbaty umieszczoną w koszyczku do zaparzania herbaty. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i ubijamy dopóki składniki dobrze się nie połączą. Na koniec dodajemy 50 ml mleka, ubijamy. Z gotującego się mleka po kilku minutach wyciągamy koszyczek z herbatą, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy masę żółtkową. Gotujemy dopóki budyń nie zacznie gęstnieć, wtedy ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią śniadaniową tak aby dotykała budyniu. Studzimy i wkładamy do lodówki na godzinę.

Gdy budyń będzie schłodzony, przygotowujemy mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie z puszki blendujemy, następnie dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wrzątku, mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka minut.

Świeże brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Na ostudzony spód wykładamy warstwę budyniu, następnie warstwę musu brzoskwiniowego, a po wierzchu posypujemy pokrojonymi świeżymi brzoskwiniami.

Publikowanie komentarza

 
Top