0


Kochani nie wiem jak Wam dziękować, za to, że jesteście teraz ze mną. Wsparcie, które mi okazujecie, daje mi nadzieję, że wszystko się ułoży, choć wiem, że już nigdy nie będzie tak jak z Nim...
Dziękuję.

Tarta z jabłkami i dżemem truskawkowym 

Ciasto:
100 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
1 żółtko
40 g cukru
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
6 jabłek średniej wielkości, najlepiej twardych np. champion
2 kopiate łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki wody

cukier puder, cynamon do posypania

Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i siekamy. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy 2-3 łyżki wody, tak aby jabłka się nie przypalały. Następnie dodajemy dżem, mieszamy i smażymy do momentu, aż jabłka się podpieką i tylko częściowo zamienią w mus. Ściągamy z gazu, odstawiamy, aby ostygły.

Ciasto wyciągamy z lodówki, kawałeczek ciasta, około 1/4 odkładamy na chwilę do zamrażarki. Pozostałą część kroimy w plastry i łącząc palcami wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy jabłka a następnie, na wierzch, na tarce o dużych oczkach, ścieramy pozostałą część ciasta z zamrażarki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez około 45 min. dopóki ciasto się nie zezłoci.

Gdy ostygnie warto posypać je odrobiną cynamonu i cukru pudru.

Prześlij komentarz

 
Top