0


Wpadłam dziś w jakiegoś mega doła okresowo-lipcowo-urodzinowego i zatruwam wszystkim życie swoim mękoleniem, wybaczcie... Na przeprosiny przepis na mocno malinową tartę. :-)

Tarta waniliowa z kremem malinowo-budyniowym

Ciasto:
200 g mąki
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
25 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 ml mleka
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru brązowego (lub więcej, jeżeli chcecie aby krem był słodszy)

250 g mascarpone
500 g malin


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i budyniem, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy przez około 15 min, następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy tartę jeszcze przez 15-20 min do momentu zbrązowienia ciasta. Studzimy.

W międzyczasie możemy przygotować budyń. 3/4 mleka zagotowujemy, do pozostałego dodajemy cukier oraz proszek budyniowy. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlewamy budyń i mieszamy do momentu zgęstnienia. Ściągamy z gazu i przykrywamy wierzch kawałkiem folii śniadaniowej, żeby nie zrobił się kożuch, studzimy.

Gdy budyń i ciasto będą wystudzone robimy krem. W tym celu do budyniu dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy, gdy składniki  połączą sie w jednolity krem dodajemy około 1/3 opakowania malin, miksujemy.
Na upieczony spód wykładamy malinowo-budyniowy krem i posypujemy wierzch tarty pozostałymi malinami. Tartę przechowujemy w lodówce.

Prześlij komentarz

 
Top