Mam głębokie przemyślenia, że teraz chyba każdy wydaje książki kulinarne (przepis na dzisiejszą tartę znalazłam w książce Amy Chaplin Celebrating Whole Food. ). ;-) Ale jest też tego dobra strona, wydaje mi się, że coraz więcej ludzi przywiązuje wagę do tego co je oraz jakich składników używa... ja mam jeszcze tylko jedno życzenie, abym sama potrafiła zachować umiar a nie zjadała od razu pół tarty, to nie jest fit! :-( Całusy od Pasibrzucha. ;-)
Fit tarta kokosowo-morelowa
Ciasto:
50 g wiórek kokosowych
25 g płatków owsianych
szczypta soli
70 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
30 ml oleju rzepakowego
30 ml syropu z agawy
Nadzienie:
50 g suszonych moreli
około 5 łyżeczek niesłodzonego dżemu morelowego
Kruszonka:
50 g wiórek kokosowych
25 g orzechów nerkowca
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na spód blendujemy (najlepiej używając końcówki z ostrymi nożami), następnie wykładamy je na formę o średnicy około 26 cm, lub prostokątną 35x11 cm i wygładzamy łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji grzałka dolna-górna i termoobieg przez około 10 min.
W międzyczasie morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a następnie kroimy je w cienkie paseczki.
Składniki na kruszonkę również blendujemy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem morelowy, wykładamy pokrojone morele i posypujemy wierzch kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. najlepiej w opcji grzałka górna przez około 10 min.
Prześlij komentarz