0

 


Jejku, już zbliżają się święta... za samą wigilią jakoś specjalnie nie przepadam, często łapię wtedy doła związanego z  poczuciem przemijalności... za to niezmiernie lubię uczucie miłości do moich bliskich i przyjaciół, które przepełnia mnie przed świętami. W ogóle ten czas oczekiwania, pakowania prezentów, dekorowania domu jest tak bardzo przyjemny, że chyba jednak rekompensuje mi wigilijnego doła. :-D 

Bardzo lubię masło orzechowe we wszelkich kremach, nadzieniach, czy jako dodatek do gulaszów warzywnych. Dziś występuje w roli głównej jako nadzienie w pralinkach, eleganckich, z orzechami. ;-)
Oryginalny przepis pochodzi od Małej Cukierenki


Pralinki z masłem orzechowym

430 g masła orzechowego
60 g mąki kokosowej
8-10 łyżek syropu klonowego

150-200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki oleju dyniowego lub innego dobrej jakości 
 
posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, lub inne dodatki do posypania
 

W garnku umieszczamy masło i syrop, lekko podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy masę. 
Gotową masę przekładamy do foremki o wymiarach 25x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy łyżką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
 
Po schłodzeniu kroimy masę wzdłuż i w poprzek, aby uzyskać kształt pralinek. Ponownie chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
 
Pod koniec chłodzenia przygotowujemy polewę czekoladową, w tym celu roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając około 4 łyżek oleju.
 
Za pomocą widelców obtaczamy pralinki w rozpuszczonej czekoladzie, odkładamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy wybranym dodatkiem. Chłodzimy w lodówce.







Prześlij komentarz

 
Top