Tarta za szpinakiem i fetą, to klasyka: szybka, prosta, smaczna. Ja dołożyłam dziś, a właściwie wczoraj wieczorem trochę pracy, bo zamiast ciasta francuskiego użyłam kruchego. Rezultat smaczny, choć trudniej było ją podać, ponieważ świeże kawałki mocno mi się rozsypywały podczas przekładania na talerz.
Tarta ze szpinakiem i kratką z oscypka
Ciasto:
100 g miękkiego masła
180 g mąki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku ok. 450 g (użyłam szpinaku w liściach, ale brykiet, czy rozdrobniony też się nadaje)
opakowanie sera feta 270 g (jeśli chcemy mniej słoną opakowanie 200 g wystarczy)
1 jajko
ząbek czosnku
oliwa z oliwek o aromacie czosnkowym, lub zwykła
2 małe oscypki
pieprz
Masło mieszamy łyżką z cukrem i solą, dodajemy mąkę, żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony czosnek, gdy czosnek się podsmaży dodajemy mrożony szpinak i na średnim ogniu smażymy przez około 15 minut, dopóki się nie odmrozi. Zmniejszamy ogień, pieprzymy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość formy o średnicy 28 cm plus boki, lub kroimy w plastry, układamy w formie i łączymy palcami. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
Oscypki kroimy wzdłuż w plasterki.
Wyjmujemy ciasto, nakładamy nadzienie oraz pokrojone oscypki tworząc kratkę lub inny wzór. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Prześlij komentarz