0


Upały mnie rozleniwiają, nic mi się nie chciało robić, a planowałam, dżemy, sosy i już nawet nie pamiętam co jeszcze. Niemniej jednak zebrałam się w końcu odrobinę, bo w sumie przykro by mi było za kilka miesięcy nie mieć żadnego swojego dżemu, tylko jakieś kupne nie wiadomo z czego i zrobiłam dżemiki morelowe bardzo mało-cukrowe, więc mam nadzieję, że przeżyją do zimy.


Tarta z morelami i kruszonką owsiano-migdałową


Ciasto:
220 g mąki
50 g mielonych migdałów
30 g cukru pudru
130 g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
1,5 kg moreli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki skrobi kukurydzianej

150 g masła
70 g mąki
90 g płatków owsianych górskich
70 g brązowego cukru
60 g mielonych migdałów

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i migdałami, dodajemy pokrojone masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

Morele kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka i gotujemy kilka minut, do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy cynamon i skrobię kukurydzianą, mieszamy do momentu aż skrobia połączy się z sokiem. Odstawiamy.

Roztapiamy masło na kruszonkę, lekko studzimy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min, do lekkiego zbrązowienia boków.
Ściągamy obciążenie, wykładamy masę morelową a następnie równomiernie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min.

Publikowanie komentarza

 
Top