Koleżanka z pracy poddała mi pomysł na duńską tartę z truskawkami, myślę, że kiedyś się za nią zabiorę, a tymczasem coś zainspirowanego nią, ale łatwiejszego w wykonaniu. :-) Warstwa czekolady, która zastygła na cieście jest genialna, myślę, że jeszcze nie raz tego spróbuję!
Tarta z warstwą czekolady, kremem budyniowym i truskawkami
Ciasto:
190 g mąki
20 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
10 g ( łyżka) smalcu
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
400 ml mleka
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru brązowego
250 g mascarpone
pół kilo truskawek
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło oraz smalec, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min, po tym czasie ściągamy folię wraz z obciążeniem i podpiekamy ciasto przez około 15 min, aż będzie całkowicie upieczone. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli w rondelku, jeszcze ciepłą smarujemy ostudzony spód, odstawiamy do zastygnięcia.
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml i dodając dwie łyżki cukru (lub więcej). Gdy zgęstnieje, ściągamy go z ognia, przykrywamy na wierzchu folią śniadaniową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy budyń będzie gotowy, dodajemy do niego serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki.
Na spód tarty, posmarowany czekoladą, nakładamy warstwę masy budyniowej a na wierzchu układamy truskawki.
Prześlij komentarz