0


Bardzo lubię arabskie ciasta skąpane w syropach cukrowych i oczywiście wspaniałą baklawę (byle nie tę z lidla, tłuszcz palmowy ją zabił), kiedyś nawet łudziłam się, że jest w niej miód... Do tej pory pamiętam, gdy lata temu, nasz przyjaciel przywiózł od babci, która jest Greczynką, taką domowej roboty, z orzechami włoskimi, jakie miałam szczęście, że nikt tego nie chciał jeść i mogłam cieszyć się całym pudełeczkiem. :-D  
Przepis na ciasto, oczywiście z Jadłonomii tyle, że odcukrzony i przerobiony na à la arabską, tudzież bliskowschodnią modłę. ;-)

Wegańskie ciasto cytrynowo-makowe w syropie 

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
2/3 szklanki maku
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
szczypta soli

120 g cukru trzcinowego
130 ml wody

Mak prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Odstawiamy.

Cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę, potem wyciskamy sok.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.

Sok z cytryn i skórkę mieszamy z olejem i mlekiem, następnie dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy ciasto.
Przelewamy je do foremki o długości 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji termoobieg przez około 40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło).

Pod koniec pieczenia przygotowujemy syrop, w tym celu w garnku na średniej mocy gotujemy wodę z cukrem, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, jeszcze gorące, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ciepłym syropem. Ciasto należy smarować równomiernie, do momentu zużycia całego syropu. Pozostawić do wystudzenia. 

Następny
To jest najnowszy post.
Poprzedni
Starszy post

Prześlij komentarz

 
Top