Chyba jeszcze tylko tutaj nie wspominałam o moim kryzysie zawodowym...praca w korporacjach nigdy do tej pory mnie nie uwierała, zawsze była dla mnie neutralna i ceniłam sobie stabilność, którą oferowała, ale teraz... czuję niechęć... Pewnie przeglądanie instagrama i zdjęć perfekcyjnych, spełnionych ludzi (przynajmniej pozornie), wpłynęło na poziom mojej frustracji... Ale żeby było coś pozytywnego, pewnego zimowego wieczoru przyszło do mnie natchnienie i odkryłam co chciałabym robić, mianowicie... wegańsko gotować w niewielkim przedszkolu. :-D
Z pozdrowieniami Taka tam Pani Kucharka Moni. :-D
Przepis na ciasto z niewielkimi zmianami z bezbłędnej Jadłonomii
Wegańskie czekoladowe ciasto z tahini
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
0,5 szklanki tahini
1 tabliczka czekolady 70 %
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki mleka roślinnego
0,5 szklanki soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tahini, mleko roślinne, sok z pomarańczy i cukier, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy.
W misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy do tego mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewamy do foremki o długości 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 min w 200 st. najlepiej w opcji termoobieg, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku na jeszcze 15 min. po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Prześlij komentarz