0



Smaczne NaTarcie, jest ostatnio tylko Natarciem, ale smacznym, żeby nie było...Mój Kreator chyba nie byłby zadowolony, ze zmiany koncepcji, czasem zastanawiam się, jak zareagowałby na moje zmiany w odżywianiu, pewnie toczylibyśmy jakieś boje na ten temat, tak jak toczę je z moją mami i z jego mamą. ;-)

Wegańska chałka drożdżowa

15 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
30 g cukru trzcinowego
szczypta soli
425 g mąki pszennej
50 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

łyżeczka oleju
łyżka ziaren sezamu

Drożdże rozkruszyć do miski, zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, cukier i sól, wymieszać, dodać olej. Wyrabiać ciasto, powinno być dość elastyczne i nie kleić się do rąk. Gdy jest już jednolite wyrabiamy je dodatkowo przez około 5 min.
Formujemy z ciasta kulę, smarujemy je dodatkowo olejem i wkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny (w międzyczasie dwa razy odgazowujemy je, wbijając do niego pięść i krótko wyrabiamy (3-4 zgięcia).

Po tym czasie, dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałki i zaplatamy warkocz. Odstawiamy chałkę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać jeszcze przez 40 min.

Po tym czasie posypujemy chałkę sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 25-30 min., najlepiej w opcji termoobieg, do momentu zarumienienia się ciasta.

Prześlij komentarz

 
Top