0




Kolejne szybkie ciasteczka w moim repertuarze. Generalnie, każdy kto mnie zna wie, że nie lubię się przemęczać, dlatego uwielbiam wszystko co wystarczy wrzucić, zmieszać i móc pożreć. Natomiast 10 minut które ciasteczka spędzają w piekarniku można poświęcić na zaparzenie herbaty, oraz przygotowanie sofy, tudzież narożnika i wybranie gazety/książki do towarzystwa, ceni się również towarzystwo przyjaciół z którymi można powzdychać na temat tego jakie te ciasteczka są pyszne. ;-)
Przepis bazowy pochodzi z książki Fit słodkości Kingi Paruzel.

Ciasteczka owsiane z czekoladą


150 ml mleka roślinnego
2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego
180 ml cukru trzcinowego
130 ml oleju rzepakowego

3,5 szklanki mąki owsianej
łyżeczka sody

120 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)

Mleko wlewamy do dużej miski, dodajemy siemię lniane, pozostawiamy na kilka minut, aby siemię napęczniało.
Dodajemy cukier oraz olej i mocno mieszamy, do momentu połączenia się składników.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Mąkę odmierzamy do drugiej miski, dodajemy sodę, mieszamy. Tak przygotowaną przesiewamy do mieszanki z mlekiem (nie trzeba przesiewać całości), mieszamy do momentu połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Najlepiej gdy ciasto ma dość luźną konsystencję.

Przygotowujemy dwie blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje ciasta, pozostawiając pomiędzy nimi około dwu-centymetrowe odstępy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji termoobieg przez około 10-12 minut, ciasteczka powinny być lekko zarumienione ale miękkie (stwardnieją po ostygnięciu).

Prześlij komentarz

 
Top