0
W paczuszce przyszła mi sałata, drugą główkę dostałam od miłego sąsiada i stanęłam przed dylematem co z tym zrobić? Chciałam wcisnąć Księciuniowi, zważywszy na jego upodobania kulinarne, niestety odmówił... Wyprodukowałam więc sałatkę, która wyszła superowa! 
Niestety coś się popsuło w kodzie html lub w paint i zdjęcia nie są wyraźne... Muszę nad tym usiąść, ależ mi się nieee chceee... 
 

Sałatka z grillowaną kalarepą, pestkami dyni i kaszą gryczaną

pół cebuli
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
szczypta soli 
kalarepa
kilka łyżek oliwy
sól i pieprz

główka dowolnej sałaty

100 ml kaszy gryczanej prażonej, ugotowanej w 140 ml wody

2 garści prażonych  pestek dyni

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka musztardy starofrancuskiej
duża szczypta soli

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą, octem i solimy, mieszamy i odkładamy do zamarynowania do lodówki.

Kaszę gotujemy w  proporcji 1:1i1/4 przez około 10 minut, następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy do utajenia.

Kalarepę kroimy w cienkie plastry, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, następnie grilujemy na grillu lub patelni, do miękkości i lekkiego zrumienienia.

Składniki dressingu mieszamy ze sobą, najlepiej w słoiczku energicznie nim potrząsając.

Sałatę płuczemy, odsączamy z wody i siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i polewamy sosem.




 


Prześlij komentarz

 
Top