Sałatka z grillowaną kalarepą, pestkami dyni i kaszą gryczaną
główka dowolnej sałaty
100 ml kaszy gryczanej prażonej, ugotowanej w 140 ml wody
2 garści prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą, octem i solimy, mieszamy i odkładamy do zamarynowania do lodówki.
Kaszę gotujemy w proporcji 1:1i1/4 przez około 10 minut, następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy do utajenia.
Kalarepę kroimy w cienkie plastry, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, następnie grilujemy na grillu lub patelni, do miękkości i lekkiego zrumienienia.
Składniki dressingu mieszamy ze sobą, najlepiej w słoiczku energicznie nim potrząsając.
Sałatę płuczemy, odsączamy z wody i siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i polewamy sosem.
Prześlij komentarz