0

Wspaniała jest obfitość nadchodzącego lata: szpinaki, sałaty, rukole, natki, cała ta zielenina!
Czuję, że muszę najeść się tych witamin, żeby jak najwięcej zaabsorbować w sobie, a żeby ta zieleninka weszła ze smakiem, wymyśliłam obiad w arabskim stylu, inspirowany kuchnią arabską i książką Samar Khanafer Hummus za'atar i granaty.
 
Pełnoziarnisty chlebek arabski z dodatkami

Chlebki arabskie:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki drożdży suszonych
1 szklanka letniej wody
łyżka oliwy
łyżeczka syropu daktylowego lub miodu
łyżeczka soli
 
Surówka z marchwii:
4 marchewki
pęczek pietruszki
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy starofrancuskiej
łyżeczka  syropu z agawy
50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Hummus:
szklanka ciecierzycy, namoczona przez noc w dużej ilości wody i ugotowana do miękkości
woda spod gotowania ciecierzycy
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
3-4 łyżki tahini
sól, pieprz, sumak

Dodatki:
rukola, szpinak, inna zielenina, cukinia konserwowa, oliwki, pesto z rzodkiewki

Żeby przygotować chlebki, wymieszaj mąki z drożdżami, dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie luźne, lecz nie klejące się do palców ciasto, w razie potrzeby dodaj mąkę. Odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
 
Przygotuj surówkę z marchwi: zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, wymieszaj w słoiczku składniki sosu, gotowy sos dodaj do marchwi, wymieszaj, następnie dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj i odstaw do lodówki, żeby się zamarynowała.

W misie blendera umieszczamy ugotowaną ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, tahini, sól oraz pieprz, blendujemy. Następnie dodaj taką ilość wody spod gotowania ciecierzycy, aby uzyskać ulubioną konsystencję hummusu. Przełóż hummus do miseczki, polej oliwą z oliwek i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte ciasto na chlebki zagnieć, a następnie podziel na 12 części i rozwałkuj na 3-4omilimetrowe placki. Przełóż chlebki na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna-górna i termoobieg. Piekarnik musi być mocno rozgrzany, żeby chlebki się wybrzuszyły.
Piecz chlebki około 5 minut.

Gotowe chlebki rozkrój, posmaruj obficie hummusem, nałóż surówkę z marchwi, oraz pozostałe dodatki.


 
 



Prześlij komentarz

 
Top