![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB2oXcPnuck2ZAcZbqUop95frnQeZZXOm6yOqrrTJ8VHfq7NQvxNfTO6evezUgGs7vNRB1jJ_xNTaglTFn63KUVvyx6_XhntJm0NoxSolkD6nld_FZ78OzV9BAxMLdnXVjLGIlHv1gZU0/s400/weganskie+klopsiki.jpg)
Ojoj, ale się ociągałam z kolejnym przepisem a przecież ciągle gotuję i testuję nowe potrawy.
Czas tak szybko leci...niemniej tym razem nie powinnam na to narzekać, bo mam dość tego wstrętnego roku. ;-) Mam nadzieję, że nowy tchnie we mnie trochę więcej entuzjazmu!
Wegańskie klopsiki z kaszy gryczanej i czarnej soczewicy
1 cebula
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
łyżeczka płatków owsianych
1/4 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
sol
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Cebulę drobno posiekać.
Soczewicę ugotować do miękkości.
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.
Płatki owsiane zblendować z wodą.
Wszystkie składniki wsypać do miski i zmiksować blenderem.
Z powstałej masy formować pulpeciki (żeby ciasto się nie kleiło do rąk warto posmarować je olejem) i smażyć na patelni odwracając co jakiś czas, żeby z każdej strony były przysmażone.
Prześlij komentarz