0

 




Letnie bogactwo warzyw i owoców sprawia, że próbuję się nachapać na wszystkie miesiące posuchy. Czuję już nawet lekki przesyt truskawkami, za to na targu zaczęły się panoszyć, borówki, jagody, malinki, cudownie! :-D 
Owsianka z czekoladą i jagodami rozpływa się w ustach, a jak jeszcze pochrupie nam prażony orzech to już w ogóle bajka!
Dziękuję Pumpuniowi, za użyczenie łapek do zdjęcia. ;-) 
 
 
Czekoladowa owsianka z jagodami leśnymi i prażonymi orzechami laskowymi

pół szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki wody
pół szklanki mleka roślinnego
łyżka maku
 
łyżeczka jasnej pasty miso
łyżka syropu klonowego
duża kostka czekolady 70-90% 
 
jagody leśne świeże lub ze słoiczka
orzechy laskowe 
łyżka lub więcej mleczka kokosowego 
 
 
Płatki owsiane razem z makiem zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, gdy  zmiękną dodajemy łyżeczkę pasty miso oraz kostkę czekolady i dokładnie mieszamy, żeby pasta i czekolada się rozpuściły, następnie dodajemy syrop klonowy. W zależności od preferencji, dodajemy dodatkowo mleka, żeby owsianka była bardziej płynna.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzechy laskowe, ocieramy je w dłoniach żeby odpadło jak najwięcej skórek, kroimy.
Owsiankę serwujemy z mleczkiem kokosowym, jagodami świeżymi lub zasypywanymi cukrem oraz prażonymi orzechami laskowymi.
 
 


Następny
To jest najnowszy post.
Poprzedni
Starszy post

Prześlij komentarz

 
Top