1


Sobota była dniem pichcenia z Beatką. Zrobiłyśmy leczo, tartę i dżemy brzoskwiniowe. Już nie mogę się doczekać, kiedy je otworzę i pożrę.
Przepis na tę tartę pochodzi skądś, tylko nie wiemy skąd... Jest pyszna, tłusta (masło i smalec!) i idealnie nie za słodka.

Tarta z kisielem wiśniowym
Ciasto:
400 g mąki
200 g zimnego masła
50 g smalcu
100 ml śmietany 18%
4  łyżki cukru
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru waniliowego

Nadzienie:
1 białko
600 g wiśni
4 łyżki cukru
kisiel wiśniowy
cukier puder do posypania

Do mąki dodajemy masło oraz smalec pokrojone w kostkę, krótko wyrabiamy a następnie dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto dopóki składniki się nie połączą, będzie dosyć wilgotne. Z ciasta formujemy dysk, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 min.

Wiśnie pozbawiamy pestek, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie około 10 min. tak aby odparować część wody. Następnie powoli wsypując i mieszając dodajemy kisiel. Chwilę zagotowujemy i studzimy.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, 1/3 ciasta odkładamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Odklejamy jeden arkusz a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Smarujemy ciasto białkiem, a następnie wykładamy kisiel wiśniowy. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paseczki z których na wierzchu ciasta układamy kratkę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min. dopóki kratka z ciasta nie będzie złocista. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Prześlij komentarz

  1. własnie robię ta tartę,wygląda bardzo smacznie i przypuszczam taka będzie :)

    OdpowiedzUsuń

 
Top