0


Dziś na tapecie ponownie Rachel Khoo i jej wersja Quiche lorraine. Bardzo jajeczna i w przypadku mojej tarty bogatsza w boczek, w oryginale było go zaledwie 150 g. Rachel była chyba wtedy na diecie...;-)

Quiche lotaryński wg Rachel Khoo

Ciasto:
90 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
180 g mąki
2 żółtka + białka do posmarowania ciasta
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
250 g wędzonego boczku
4 jajka + 2 żółtka
300 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Drewnianą łyżką ucieramy masło z cukrem i solą aż stanie się kremowe i zacznie odrywać od ścianek miski. Dodajemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy żółtka i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, pozostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta, smarujemy wierzch białkiem i na czas przygotowywania nadzienia wkładamy do lodówki.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu zrumienienia. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Ubijamy do momentu połączenia składników.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Na schłodzony spód wykładamy boczek, zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 35 min, do momentu wyrośnięcia i zrumienienia wierzchu.

Prześlij komentarz

 
Top