0


Dziś na śniadanie, dla odmiany po tygodniu z pesto z natki rzodkiewki, porcja ciasta drożdżowego z orzechami.
Deszczowa wiosna trochę mnie drażni, ale z drugiej strony, gdy siedzę przy stole z widokiem na zielony, mokry ogród jestem zachwycona...no i ciepłe ciasto drożdżowe w dżdżysty dzień smakuje lepiej. ;-) 

Ciasto drożdżowe z orzechami

10 g świeżych drożdży
łyżka cukru brązowego
pół szklanki mleka roślinnego (letniego)
2 łyżki mąki gryczanej

150 g mąki pszennej
2 garści orzechów włoskich
pół małego banana (zwykle używam zamrożonych mocno dojrzałych bananów, które kilka minut przed przygotowywaniem ciasta pozostawiam do odmrożenia w temperaturze pokojowej)
2 łyżki oleju rzepakowego

cukier kokosowy do posypania


Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem i mąką gryczaną w małej miseczce, odstawiamy na kilka minut.

Orzechy drobno mielimy (ja robię to blenderem z pojemnikiem z ostrzami).
Do większej miski wsypujemy mąkę, zmielone orzechy i dodajemy banana, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto dodając olej, ciasto powinno wyjść dość zbite, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie zbyt zbite i suche warto dodać trochę mleka roślinnego. Tak wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w miejsce gdzie nie będzie przeciągów i pozwalamy mu rosnąć przez około godzinę. Po tym czasie wbijamy w ciasto pięść i krótko je wyrabiamy, następnie wkładamy je do foremki o długości 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem kokosowym i ponownie pozwalamy wyrastać przez około 40-60 min, po wyrośnięciu, ale przed pieczeniem możemy ponownie posypać cukrem kokosowym.

  • Jeśli chcemy ciasto piec tego samego dnia, to po wyrośnięciu wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez 20 min. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg.
  • Jeśli chcemy ciasto zjeść drugiego dnia na śniadanie, najlepiej wyrośnięte, w foremce, włożyć do foliowego woreczka (ale nie zamykać szczelnie) i schować na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyciągnąć z lodówki i folii, przykryć ściereczką i pozostawić do ocieplenia na około godzinę. Po tym czasie piec w piekarniku  nagrzanym do 180 st. przez 20 min. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg.


Prześlij komentarz

 
Top