0


Musiałam sobie dziś zrobić coś słodkiego, żeby się pocieszyć po moich rozterkach pracowych. Czy ktoś nie szuka przypadkiem zdolnej i skromnej kucharki oraz świetnego rozmówcy? ;-)
Przepis na rogaliki, ciut zmodyfikowany, pochodzi z książki La Veganista Wypieki - Nicole Just.


Wegańskie rogaliki z twarożku sojowego

Ciasto:
500 g jogurtu sojowego niesłodzonego
140 ml oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki octu jabłkowego

Nadzienie:
kilka łyżek cukru trzcinowego i/lub kokosowego
kilka łyżeczek cynamonu i/lub zmielonego suchego maku


Sitko wykładamy kawałkiem lnianego materiału, lub dwoma warstwami papieru kuchennego. Wlewamy na sito jogurt i stawiamy je na garnku żeby obciekło, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do odcieknięcia na 24 godziny.

Po tym czasie, przekładamy twarożek do większej miski, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy. Wyrabiamy ciasto rękami, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W misce wkładamy na kilka minut do lodówki.

Przygotowujemy mieszankę na nadzienie: w miseczce mieszamy wybrane cukry i dodatki.

Schłodzone ciasto dzielimy na  6 części, każdą porcję rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm, kroimy na 4 kwadraty a każdy kwadrat na 2 trójkąty. Każdy trójkąt posypujemy równomiernie nadzieniem i zwijamy zaczynając od szerszego boku, formujemy półksiężyce i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ostrym końcem trójkąta do dołu. Rogaliki odrobinę urosną, więc lepiej nie kłaść ich zbyt blisko siebie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy rogaliki, najlepiej w opcji termoobieg, przez około 12 minut do momentu zbrązowienia.

Prześlij komentarz

 
Top