0

Dzisiejszy obiad inspiruje Jadłonomia i nieobecność Pana Marudy, który nie rozumie mojej przyjemności z pieczenia i gotowania. Z jedzenia na szczęście trochę rozumie. ;-) 

Jeśli chodzi o kolejność, to zwykle najpierw zabieram się za przygotowanie ciasta na bułeczki, a gdy ono wyrasta szykuję burgerki. :-) 

Burgery z soczewicy

Bułki do burgerów:
2 szkl. mąki pszennej razowej
1 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
3 łyżki ciepłej wody
1 szklanka mleka roślinnego (nie zimnego)
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
 
olej rzepakowy do smarowania rąk
 
Siemię zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody.
W dużej misce mąkę mieszamy z resztą składników, dodajemy spęczniałe siemię i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę woreczkiem foliowym lub ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę lub dłużej.
Smarujemy ręce olejem, odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna przez około 15 min. do momentu zarumienienia się bułeczek.


Burgery:
135 g soczewicy zielonej
2 lyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
2 szkl. wody
 
100g ryżu jaśminowego
3/4 szkl. wody
szczypta soli
 
1 cebula
1 ząbek czosnku
 
70 g prażonych pestek słonecznika
1/4 szkl. oleju rzepakowego
50 g mąki ziemniaczanej
35 g płatków owsianych
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
 
olej do posmarowania rąk

Soczewicę wsypujemy do garnka, po przepłukaniu dodajemy sos sojowy, sól oraz 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 20 min.
Po ugotowaniu blendujemy.

W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Ryż płuczemy na sitku, dodajemy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.

Do miski wsypujemy uprażony słonecznik, ścieramy cebulę, czosnek, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane, sos sojowy, syrop z agawy oraz zioła. Następnie dodajemy zblendowaną soczewicę oraz ryż (w całości). Dokładnie zagniatamy masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ręce smarujemy olejem i formujemy burgery. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna. Burgery pieczemy przez około 25 minut z jednej strony, następnie odwracamy je na drugą i pieczemy przez kolejne około 10 minut.

Podajemy z ulubionymi warzywami konserwowymi.


 



 



Prześlij komentarz

 
Top