Dzisiejszy obiad inspiruje Jadłonomia i nieobecność Pana Marudy, który nie rozumie mojej przyjemności z pieczenia i gotowania. Z jedzenia na szczęście trochę rozumie. ;-)
Jeśli chodzi o kolejność, to zwykle najpierw zabieram się za przygotowanie ciasta na bułeczki, a gdy ono wyrasta szykuję burgerki. :-)
Burgery z soczewicy
Bułki do burgerów:
2 szkl. mąki pszennej razowej
1 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
3 łyżki ciepłej wody
1 szklanka mleka roślinnego (nie zimnego)
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
olej rzepakowy do smarowania rąk
Siemię zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody.
W
dużej misce mąkę mieszamy z resztą składników, dodajemy spęczniałe
siemię i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę woreczkiem foliowym lub
ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę lub
dłużej.
Smarujemy
ręce olejem, odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki, odkładamy
je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i
górna przez około 15 min. do momentu zarumienienia się bułeczek.
Burgery:
135 g soczewicy zielonej
2 lyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
2 szkl. wody
100g ryżu jaśminowego
3/4 szkl. wody
szczypta soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
70 g prażonych pestek słonecznika
1/4 szkl. oleju rzepakowego
50 g mąki ziemniaczanej
35 g płatków owsianych
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
olej do posmarowania rąk
Soczewicę wsypujemy do garnka, po przepłukaniu dodajemy sos sojowy, sól oraz 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 20 min.
Po ugotowaniu blendujemy.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Ryż płuczemy na sitku, dodajemy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.
Do miski wsypujemy uprażony słonecznik, ścieramy cebulę, czosnek, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane, sos sojowy, syrop z agawy oraz zioła. Następnie dodajemy zblendowaną soczewicę oraz ryż (w całości). Dokładnie zagniatamy masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ręce smarujemy olejem i formujemy burgery.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna. Burgery pieczemy przez około 25 minut z jednej strony, następnie odwracamy je na drugą i pieczemy przez kolejne około 10 minut.
Podajemy z ulubionymi warzywami konserwowymi.
Prześlij komentarz