0

 


Wymalowaliśmy z Pumpkami ścianę w sypialni, w nagrodę chciałam wziąć Lodożerców na lody z bitą śmietaną i dowiedziałam się od Księciunia, że przecież nie potrzeba nagrody, bo to było fajne! Miłość!
Na obiad miały być drożdżóweczki, ale Pumpki wzgardziły takimi z nadzieniem i wybrały same bułki.
A to przepis dla lubiących drożdżówki z wkładem. :-) 

Wegańskie drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

2 łyżki płatków owsianych
280 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
łyżka cukru trzcinowego
420-440 gramów mąki pszennej
szczypta soli
60 ml oleju rzepakowego
 
3 łodygi rabarbaru
400 g truskawek
łyżka cukru trzcinowego
kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 
cukier puder do posypania po upieczeniu

W wysokim naczyniu blendujemy płatki z wodą. Wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy kilka minut do uzyskania jednolitego lekkiego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki), które nie lepi się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy miskę folią i pozostawiamy do wyrastania na około 2 godziny. W trakcie wyrastania, jednokrotnie zagniatamy ciasto.

W międzyczasie obrywamy szypułki z truskawek i kroimy je w ćwiartki, rabarbar obieramy i kroimy w cienkie 5 mm paseczki. Owoce mieszamy w misce razem z mąką i cukrem.
 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego kulki (około 18 sztuk), które następnie w środku splaszczamy i nakładamy obficie nadzienie. Drożdżówkom pozwalamy dodatkowo wyrastać przez około 30 minut.
 
Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej przez pierwsze 10-15 minut w opcji góra-dół i termoobieg, a gdy się ładnie zarumienią z wierzchu, przełączamy na tryb grzałki dolnej na około 15 minut.

Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



 



Prześlij komentarz

 
Top