Wpadłam w drożdżówkowy szał! Tym razem na drożdżówki trafiły niechciane przez Pumpki morelki. ;-)
Wegańskie drożdżówki z karmelizowanymi morelami
2 łyżki płatków owsianych
280 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
łyżka cukru trzcinowego
420-440 gramów mąki pszennej
szczypta soli
60 ml oleju rzepakowego
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki cukru trzcinowego
6 dojrzałych moreli
cukier puder do posypania po upieczeniu
W wysokim naczyniu blendujemy płatki z wodą. Wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy kilka minut do uzyskania jednolitego lekkiego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki), które nie lepi się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy miskę folią i pozostawiamy do wyrastania na około 2 godziny. W trakcie wyrastania, jednokrotnie zagniatamy ciasto.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cukier i obserwujemy aż zacznie się karmelizować. Kroimy morele w paski. Do karmelu na patelni dodajemy pokrojone morele, pozwalamy im się posmażyć i delikatnie mieszamy, aby każda dostała swoją porcję skarmelizowanego cukru.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego kulki (około 18 sztuk), które następnie w środku splaszczamy i nakładamy obficie nadzienie. Drożdżówkom pozwalamy dodatkowo wyrastać przez około 30 minut.
Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej przez pierwsze 10-15 minut w opcji góra-dół i termoobieg, a gdy się ładnie zarumienią z wierzchu, przełączamy na tryb grzałki dolnej na około 15 minut.
Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij komentarz