0


Za oknem deszcz zmywa resztki zalegającego na dachach śniegu, jest szaro i mgliście. Mysia z babcią. Maluch śpi. Chwila relaksu z rumiankiem i kawałkiem tarty z jabłkami.

Tarta z dżemem malinowym, jabłkami i pianką

Ciasto:
130 g mąki
20 g cukru
30 g mielonych orzechów włoskich
70 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 żółtko
łyżka zimnej wody

Nadzienie:
około 750 g twardych jabłek
pół łyżeczki cynamonu
łyżka wody
3-4 łyżki dżemu malinowego

3 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru
około 20 g kisielu malinowego z kawałkami owoców lub całe opakowanie 30 g

Mąkę mieszamy z cukrem i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy formę z ciastem do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z cynamonem i wodą przez kilka minut, tak aby trochę zmiękły. Jedno pokrojone jabłko zostawiamy na koniec i dodajemy je gdy już wyłączymy ogień.

Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 5 min.

W tym czasie przygotowujemy pianę z białek. Do białek (najlepiej o temperaturze pokojowej) dodajemy szczyptę soli, ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy po łyżce cukier oraz kisiel. Ubijamy do połączenia składników.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem malinowy, następnie wykładamy warstwę jabłek i pianę. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min, najlepiej w opcji grzałki dolnej i termoobiegu.

Publikowanie komentarza

 
Top