2


Zamarzyło mi się spróbować jak smakuje krem lemon curd. Nie obyło się oczywiście bez wpadek, w ferworze mieszania prawie spaliłam ulubiony garnek, ponieważ zdążyła z niego odparować cała woda. Ponadto jedna porcja kremu okazała się zbyt mała, a druga miała inny kolor, mam tylko podejrzenia dlaczego tak się stało... Niemniej jednak tarta wyszła, jest lekko kwaskowata a jednak słodka, polecam :-)

Tarta migdałowa z lemon curd i bitą śmietaną 

Ciasto:
100 g mąki
30 g mielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru
65 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
2 żółtka
2 jajka
140 g cukru
80 g masła
2 cytryny
2 łyżki nalewki cytrynowej

300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1 łyżka cukru pudru

Mąkę mieszamy z cukrem i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy łyżkę wody i łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 21 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta), obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy około 15 min. Po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy ciasto dodatkowe 10 min, do momentu aż delikatnie zbrązowieje. Studzimy.

W międzyczasie w kąpieli wodnej przygotowujemy krem cytrynowy. W tym celu w większym garnku zagotowujemy wodę, do mniejszego garnka lub miski wbijamy jajka i żółtka, następnie dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką. Gdy składniki się połączą ustawiamy mniejszy garnek na większym (należy uważać, aby mniejszy garnek nie był zanurzony w wodzie) mieszamy. Do miseczki wyciskamy sok z dwóch cytryn, wyciągamy pestki. Do mieszanki jajecznej dodajemy masło, sok z cytryn oraz nalewkę mieszamy do momentu aż krem zgęstnieje (zajmie to około 20-30 min). Odstawiamy do ostudzenia i wkładamy do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Na ostudzone ciasto ciasto wykładamy krem lemon curd a następnie warstwę bitej śmietany. Tartę przechowujemy w lodówce.

Prześlij komentarz

  1. witam wszystko wygląda przepysznie, aby bardziej upowszechnić bloga proponuję stworzyć stronę na facebook'u :) :) na pewno poszerzy się grono wielbicieli bloga :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam mieszane uczucia co do facebooka i to mnie powstrzymuje. Pozdrawiam.

      Usuń

 
Top