0


Szukanie pracy jest takie deprymujące, ehh... Pocieszam się słodyczami, choć w moim przypadku wygląda to już jak kompulsywne objadanie się, a ja niedługo będę jak szafa trójka z przystawkami, ehhh...życie...
Przepis na nadzienie do tej tarty znalazłam w słodkim dodatku do Twojego Stylu i już mam pomysł jak je usprawnić, ale to innym razem. :-)


Tarta z jabłkami, orzechami i nadzieniem budyniowo-śmietanowym

Ciasto:
115 g masła o temperaturze pokojowej
45 g cukru pudru
230 g mąki
30 g mielonych orzechów
1 jajko

Nadzienie:
4 jabłka
80 g posiekanych orzechów
400 g śmietany 18%
2 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
120 g cukru

Masło za pomocą łyżki mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę wraz z orzechami i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy je, przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem i rozwałkowujemy na taką wielkość, aby przykryło spód i boki formy o średnicy 29 cm. Odklejamy jeden arkusz, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy, dopasowujemy i odcinamy zbędne kawałki ciasta. Wkładamy tartę do lodówki na około godzinę.

W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i gęsto układamy na cieście. Posypujemy orzechami.
Aby zrobić nadzienie w misce ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem oraz budyniem.
Wylewamy masę na tartę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 35 min, do momentu zbrązowienia ciasta i ścięcia się masy śmietanowo-budyniowej. 

Prześlij komentarz

 
Top