0
 


Miałam znowu posmęcić o trudach poszukiwania pracy, ale już sama nie mogę siebie słuchać. Mam za to nowinkę dla fanów facebooka, założyłam konto i udało mi się aktywować ikonkę na blogu. :-D Nie ukrywam, miałam spinę grzebiąc w htmlu, ale gdy się udało moja satysfakcja była ogromnaaaa!
Tarta z brzoskwiniami i sprężystą zalewą waniliową z przepisu Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla.

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Ciasto:
200 g mąki
100 g miękkiego masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
70 g cukru pudru

Nadzienie:
200 ml mleka 2%
2 żółtka
1 jajko
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

puszka brzoskwiń (850 g)

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i masło, szybko zagniatamy składniki. Gdy tylko składniki się połączą, formujemy z ciasta kulę i wkładamy je na kilka minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i palcami rozprowadzamy w formie o średnicy 27 cm. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st., nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze 5 min.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W misce miksujemy wszystkie składniki do nadzienia. Brzoskwinie kroimy w grube paseczki.

Wyciągamy podpieczony spód tarty, układamy na nim brzoskwinie i zalewamy zalewą waniliową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min, po tym czasie zmieniamy ustawienie na termoobieg i podpiekamy jeszcze przez około 10-15 min do momentu, aż nadzienie się zetnie. 

Publikowanie komentarza

 
Top