0


Dziś mój pierwszy dzień wzięcia się za siebie, waga mnie dobiła. Oczywiście zaczynam z tartą... Oficjalnie przyznaję się, jestem ciasteczkowym potworem, uzależnionym od słodyczy...ale tarta była super. ;-) 

Tarta z jabłkami w piance i kruszonką owsiano-migdałową

Ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
2 łyżki płatków owsianych górskich
100 g zimnego masła
2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
3 jabłka (około 600g)
3 białka
4 łyżki cukru pudru

50 g miękkiego masła
30 g mielonych migdałów
30 g płatków owsianych górskich
20 g brązowego cukru
20 g mąki


Mąkę mieszamy z solą i płatkami owsianymi, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i zagniatamy do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Palcami rozprowadzamy ciasto w foremce o średnicy 24 cm. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze około 5 min.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pianę dodajemy do jabłek i delikatnie mieszamy.

Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i wyrabiamy dłonią.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka z pianą, następnie wykładamy kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 40 min.  

Prześlij komentarz

 
Top