0


Sezon chorobowy w pełni, ale dziś w końcu, choć nadal pociągający nosami, chrząkający i charczący udało nam się odwiedzić przyjaciół i żeby nie tracić wspólnego czasu na krzątaninę stworzyłam tę ekspresową słodka tartę.
Dla tych, którzy tak jak ja długo szukają marcepanu, podpowiadam, że mnie w końcu udało się natrafić na niego w sklepiku IKEA.

Ekspresowa tarta z marcepanem i brzoskwiniami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
200 g marcepanu
duża puszka brzoskwiń (ok 800g)

Ciasto rozkładamy na brytfannie, delikatnie nacinamy około centymetra wzdłuż brzegów, tak aby nie przeciąć ciasta, żeby utworzyła nam się ramka.
Na ciasto na tarce o dużych oczkach ścieramy 3/4 marcepanu, następnie w trzech rzędach układamy pocięte w plasterki brzoskwinie, na wierzch ścieramy pozostały marcepan.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min w opcji termoobieg, gdy wierzch zbyt mocno się przypiecze zmieniamy opcję grzania na grzałkę dolną i podpiekamy tartę jeszcze około 10 min.

Publikowanie komentarza

 
Top