0

 

 
Pumpki wzięło dziś na robienie pierniczków. Dobrze, że jakieś wiosenne foremki się znalazły, chociaż przy tej pięknej zimie za oknem, miś, czy reniferek też by się nadały. ;-) 

Ciasteczka korzenne z orzechami

200g mąki pszennej
90 g orzechów włoskich 
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

200 ml miodu
70 g oleju rzepakowego

Olej z miodem podgrzewamy w garnku na niewielkim ogniu, mieszamy do połączenia się składników, ewentualnie do rozpuszczenia miodu, jeśli był skrystalizowany.

Orzechy bardzo drobno blendujemy/mielimy.

Sypkie składniki łączymy w misce, dodajemy orzechy i mieszankę oleju z  miodem, zagniatamy na jednolite ciasto. 
Ciasto partiami rozwałkowujemy na stolnicy, na grubość około 3 mm. Wykrywamy wybrane kształty, ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 10 minut w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej w opcji termoobieg. Po wyciągnięciu powinny być miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.

Prześlij komentarz

 
Top