Dzi艣 za oknem przepi臋kna zima, uwielbiam siedzie膰 w ciep艂ym domku i patrze膰 na 艣nie偶ek padaj膮cy za oknem, otulaj膮cy pluszkiem dachy i drzewka, a jak uroczo wygl膮da kwitn膮ca na 偶贸艂to forsycja pokryta pierzynk膮 艣niegu!
Po偶eram ostatnio czekolad臋 kilogramami, nie wiem czy to przesilenie czy co... pewnie p贸jdzie w brzuszek, ups...
Bajaderki mocno czekoladowe
200 g dowolnego ciasta
p贸艂 szklanki orzech贸w w艂oskich
1/3 szklanki rodzynek
100 g czekolady gorzkiej
2 艂y偶ki oleju z pestek dyni
oko艂o 100 g cha艂wy s艂onecznikowej lub sezamowej
艂y偶eczka rumu
艂y偶eczka kakao
Czekolad臋 razem z olejem podgrzewamy na ma艂ym ogniu, gdy czekolada zacznie si臋 rozpuszcza膰 wy艂膮czamy ogie艅 i mieszamy sk艂adniki do po艂膮czenia.
W blenderze rozdrabniamy ciasto. Nast臋pnie blendujemy rodzynki oraz orzechy.
Do du偶ej miski wsypujemy rozdrobnione ciasto, rodzynki z orzechami, rozdrabniamy w palcach cha艂w臋, dodajemy roztopion膮 czekolad臋, rum i kakao Dok艂adnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy kuleczki wielko艣ci orzecha w艂oskiego. Przechowujemy w lod贸wce.
Prze艣lij komentarz