0

Potrzebowałam dziś dawki czekolady, ale oczywiście nie miałam czasu na wyszukaną tartę, czy inne czekoladowe ciasto, no a wiadomo, sama gorzka czekolada nie do końca jest tym czego się szuka w zachciankowo-czekoladowe dni. ;-)
Oto moja propozycja dla równie leniwych/niemających czasu/czekolado-potrzebujących.  


Kukurydziano-czekoladowa tarta sypana z gruszkami

Ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
30 g cukru brązowego
80 g zimnego masła
25 g gorzkiej czekolady (schłodzonej)

Nadzienie:
3 duże gruszki

Mąkę wymieszać z cukrem i czekolada startą na tarce o małych oczkach.
Na spód formy do tarty o średnicy 24 cm wysypujemy połowę suchych składników, następnie dość równomiernie układamy cienko pokrojone 30 g masła.
Z gruszek wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w dość cienkie plasterki, układamy na spodzie tarty.
Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i rozkładamy cienko pokrojone pozostałe 50 g masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. w opcji grzałka dolna - górna i termoobieg przez około 50 min.


Publikowanie komentarza

 
Top