0


Wegańskich wypieków ciąg dalszy. :-D A że, już jesień przyszła, to przecież idealny czas na ciepłe ciacho, herbatkę, książeczkę lub pogaduszki! Wiem, że powoli wszyscy mają dość moich pochwał mgły, deszczu i chłodu, ale spokojnie, przyjdzie PMS to ja też złapię jesiennego doła. ;-) 

Wegańska tarta gryczana z jabłkami

Ciasto:
320 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru brązowego
145 ml oleju rzepakowego
80 ml ciepłego mleka roślinnego

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 garści siekanych orzechów włoskich

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier oraz olej, mieszamy, na końcu wlewamy mleko, łączymy składniki. Ciasto będzie dość sypkie. Wkładamy je do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Wyciągamy ciasto z lodówki, około 2/3 wsypujemy do formy o średnicy około 25 cm i wykładamy nim spód. Następnie nakładamy jabłka, wyrównujemy, a pozostałą część ciasta kruszymy na wierzch tarty.
Pieczemy przez około 50 min. w opcji grzałka dolna - górna i termoobieg. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. 

Publikowanie komentarza

 
Top