W końcu obiecana tarta wegańska, ależ byłam jej ciekawa! Przepis na ciasto znalazłam na blogu Wegan Nerd. Powoli staje się kulinarnym radykałem, nie wiem czy to dobrze...zwłaszcza przy moich psychozach, typu głodna ja = zła ja...
Wegańska owsiana tarta z jabłkami
Ciasto:
2 szklanki mąki owsianej
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 ml ciepłego mleka roślinnego
Nadzienie:
około 800 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
garść orzechów włoskich
Do mąki dodajemy cukier oraz olej, mieszamy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia i na końcu wlewamy mleko. Mieszamy do momentu uzyskania zwartej masy, w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie dosypujemy 1-2 łyżki mąki. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i smażymy około 15 min. (w zależności od gatunku jabłek) tak, żeby nie rozgotować jabłek.
Orzechy siekamy na niewielkie kawałeczki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Wyciągamy ciasto z lodówki, około 2/3 odrywamy i wykładamy nim spód i boki formy o średnicy 24 cm, Jabłka mieszamy z orzechami, wykładamy na spód tarty. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i delikatnie przenosimy na wierzch tarty.
Pieczemy przez około 30 min. w opcji grzałka dolna - górna.
Prześlij komentarz