W tym roku w Domiczkowym gorlickim sadzie, urodzaj przepysznych jabłuszek. A w naszym domku na wsi ich utylizacja, na przykład w postaci jabłuszek w cieście à la Jadłonomia .
Jabłuszka w cieście
2 średnie jabłka
pół szklanki mleka roślinnego
3 łyżki aquafaby
70 g mąki pszennej
1 łyżka oleju + olej do smażenia
szczypta soli
maleńka szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
Mleko roślinne, aquafabę, olej, sól i cynamon umieszczamy w szerokiej miseczce, dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto, powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Odstawiamy na kilka minut.
Jabłuszka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na kilkumilimetrowe plastry (3-5 mm).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, plasterki jabłek dokładnie otaczamy w cieście i smażymy na patelni na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, tak aby jabłka miały czas zmięknąć.
Wykładamy na talerz (jeśli użyliśmy za dużo oleju, możemy delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym) i posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij komentarz