0


Mała Tarta Noworoczna z życzeniami udanych wypieków w Nowym Roku!
Ale teraz okazji do pieczenia, dobrze, że pomysłów nie brakuje i ciekawych książek kucharskich tez multum (dzisiejszy przepis ponownie z White Plate-Słodkie). Dwie nowe mi się marzą, ale najpierw muszę zrobić miejsce na półkach. W tym celu mam zamiar pozbyć się niegdyś uwielbianych przez mnie romansideł (ale o tym ciiii... nikomu ani słowa ;-)).

Tarta z dżemem i orzechami laskowymi

Ciasto:
120 g mąki
15 g cukru pudru
łyżeczka przyprawy do piernika
65 g zimnego masła
1 żółtko

Nadzienie:
200 g mielonych orzechów laskowych
80 g cukru
20 g cukru pudru z wanilią
2 jajka
50 g masła
60 g syropu klonowego
3 łyżki musu z czarnego bzu lub innego lekko kwaśnego dżemu
łyżka soku z cytryny

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i przyprawą do piernika, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, przekładamy na stolnicę posypana mąką a następnie przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 22 cm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy za pomocą wałka, odcinamy zbędne kawałki ciasta, nakłuwamy widelcem. Na czas przygotowania nadzienia i rozgrzewania piekarnika wkładamy do lodówki.

Masło rozpuszczamy w garnku, studzimy.
Jajka ubijamy z oboma cukrami na jasną masę, następnie dodajemy ostudzone masło oraz syrop klonowy i ponownie ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy orzechy, ubijamy.
Dżem mieszamy z sokiem z cytryny.

Spód tarty smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę orzechową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. (najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg) przez około 20 min, do momentu aż wierzch ciasta się zezłoci.

Publikowanie komentarza

 
Top