0


Dziś na obiad: ziemniaczki, ogóreczek w mizerii, a wszystko posypane koperkiem, wiosenne pyszności! Ziemniaczki gotowałam w szybkowarze, nie rozumiem jak on to robi, ale nawet stare ziemniaki, których nikt już nie chce jeść z szybkowaru smakują wyśmienicie. Do ciasta dodałam rozmarynu, pasuje do ziemniaczków, niestety oszczędziłam i dałam tylko łyżkę, a można było dużo szczodrzej. :-)

Tarta tatin z młodymi ziemniaczkami

Ciasto:
190 g mąki
100 g miękkiego masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki zimnej wody
kilka gałązek rozmarynu

Nadzienie:
1 kg młodych drobnych ziemniaków (wystarczy na formę o średnicy 31 cm)
wiązka koperku
sól
oliwa z oliwek

Masło mieszamy łyżką z cukrem i solą, dodajemy mąkę, potargane listki rozmarynu, żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

Ziemniaczki myjemy (nie trzeba ich obierać), gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy. Odstawiamy aby wystygły.

Na formę o średnicy wylewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i rozprowadzamy po powierzchni, posypujemy częścią posiekanego koperku a następnie kroimy ziemniaczki na połówki i ciasno układamy w formie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na taką wielkość aby pokryło formę o średnicy 31 cm, delikatnie odrywamy jeden kawałek papieru (teraz możemy połatać wszelkie luki w cieście, tak żeby mieć w miarę równy okrąg), a za pomocą drugiego przenosimy ciasto na ziemniaczki.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy kawałki posypane świeżym koperkiem.

Prześlij komentarz

 
Top