0


Lato nie zachęca mnie do robienia tart z zalewą z jajek i śmietany. Wolę warzywka: podpieczone, podsmażone, nowalijki, czy szklarniowe, obojętne! Na tartę pod koniec pieczenia wbiłam jajko, tak à la sadzone. Nie jest konieczne, ale za to jak fajnie wygląda. ;-)

Tarta ze szpinakiem i ziemniakami

Ciasto:
100 g mąki pszennej
80 g mąki pszennej razowej typ 1850 (lub inny dowolny)
110 g zimnego masła
3 łyżki zimnej śmietany
szczypta soli

Nadzienie:
wiązka szpinaku
500 g ziemniaków
cebula
2 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki czosnku
olej ryżowy lub rzepakowy
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
jajko
rozmaryn


Obie mąki mieszamy, masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki, następnie dodajemy sól i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm, nakłuwamy widelcem i chowamy na godzinę do lodówki.

Ziemniaki obieramy lub myjemy (jeśli są młode) i gotujemy do miękkości, dodając soli pod koniec gotowania. Gdy będą gotowe, tłuczemy je na purée i dodajemy startej gałki muszkatołowej. Odstawiamy.

Szpinak dokładnie płuczemy i odrywamy łodyżki. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy liście szpinaku na 3 min. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy i wyciskamy nadmiar wody. Gotowe liście szpinaku kroimy w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek (chyba, że używamy czosnku niedźwiedziego), smażymy dopóki cebula się nie zeszkli, następnie dodajemy szpinak, czosnek niedźwiedzi oraz ziemniaki, smażymy kilka minut przyprawiając dodatkowo pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze 3 min. Następnie wykładamy nadzienie i pieczemy kolejne 10 min. Jeśli decydujemy się wbić jajko to po tym czasie wbijamy je do miseczki i przelewamy na tartę (można naciąć nożem żółtko, aby się rozlało). Odrobinę solimy, posypujemy rozmarynem i pieczemy kolejne 10 min.

Publikowanie komentarza

 
Top