0


Tarta inspirowana pierogami ruskimi, czyli z białym serem, cebulką i ziemniakami. Podana z tzatziki jest przepyszna, nawet jeśli trafi się pierwszy zawsze najbardziej rozbabrany kawałek. ;-) Świeża była bardzo mokra ponieważ powinnam była pogrubić ciasto i troszkę je wcześniej podpiec, za to na drugi dzień kroi się doskonale. Oto wersja poprawiona:

Tarta z białym serem i ziemniakami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
1 kg młodych niedużych ziemniaczków
300 g tłustego białego sera
5 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego
3 młode cebulki ze szczypiorem
garść posiekanego koperku
sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Ziemniaczki myjemy, zostawiamy przynajmniej część skórki, gotujemy z łyżką soli. Połowę ugotowanych ziemniaczków odkładamy aby ostygła, drugą połowę tłuczemy, następnie dodajemy biały ser i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy go i mieszamy z ziemniakami. Cebulki wraz ze szczypiorem kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy dopóki cebulka się nie zeszkli. Usmażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków i sera, dodajemy do smaku: sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, rozmaryn oraz koperek, mieszamy.

Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki.

Ciasto składamy na pół i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wykładamy nim formę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą, podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto, ściągamy obciążenie i wykładamy masę serowo-ziemniaczaną, na wierzchu układamy ziemniaczki, posypujemy rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 35 min. na ostatnie 10 minut warto przełożyć tartę na górną półkę piekarnika, aby ziemniaczki bardziej się podpiekły.

Prześlij komentarz

 
Top