1


Truskawki podczas pieczenia puszczają dużo soku, a ja od dziś wiem jak go wykorzystać. :-)
Na ciasto (bazujące na przepisie z White Plate) z truskawkami nałożyłam grubą warstwę włoskiej bezy (przepis z książki Gotuj z Julią Julii Child), a powstałym podczas pieczenia sokiem truskawkowym, którego ilość początkowo oczywiście mnie przeraziła, polałam kawałki przed podaniem. To było pyszne!
Jeśli nie posiadacie robota kuchennego w typie KitchenAid (to jest mój przypadek) przyda się pomoc kogoś, kto będzie ubijał białka gdy wy zajmiecie się syropem.

Tarta z truskawkami i włoską bezą

Ciasto:
250 g mąki
125 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 łyżki zimnej śmietany


Nadzienie:
1 kg truskawek
5 białek o temperaturze pokojowej
250 ml (szklanka) cukru
125 ml wody
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i zagniatamy ciasto stopniowo dodając łyżki śmietany. Krótko zagniatamy, gotowym ciastem wykładamy formę o średnicy 31 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na godzinę.

Truskawki płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół.

Ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 10 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze 3 min. Wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą, układamy na nim gęsto truskawki i pieczemy całość jeszcze 20 minut.

Aby zrobić włoską bezę przygotowujemy syrop z cukru i wody. W garnku na średnim ogniu mieszamy wodę z cukrem dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, szczelnie przykrywamy garnek i gotujemy na silnym ogniu nie mieszając, do momentu gdy po nabraniu odrobiny metalową łyżeczką ostatnie krople, które spłyną z jej czubka do szklanki z zimną wodą utworzą nitki. W międzyczasie gdy syrop się gotuje ubijamy białka z solą i proszkiem do pieczenia. Gotowy syrop powoli wlewamy do ubitych jajek nie przerywając ubijania, ubijamy jeszcze kilka minut, dopóki beza nie ostygnie.

Gotową bezę delikatnie wykładamy na upieczoną tartę z truskawkami. Serwowane kawałki polewamy sosem z truskawek powstałym z pieczenia.

Prześlij komentarz

  1. Akurat zostałam poczęstowana tym pysznym ciachem :)
    Palce lizać ,dzięki Moni :)

    OdpowiedzUsuń

 
Top